Hustadvika – Cádiz

«Intet er så rummelig som havet, intet så tålmodig.» Ordene er Alexander Kiellands.

I løpet av få høstuker har jeg møtt det veldige, romslige Atlanterhavet ved to europeiske ytterpunkter. I Hustadvika på Nord-Møre sukker og hvisker bølgene mellom fjæresteinene, vugger tareskogen. Lyngen fjærer gjestmildt under føttene våre. Glattskurte svaberg tar i mot. Vi finner, som avtalt, nøkkelen til rorbua i postkassen, låser oss inn og pakker ut det nødvendigste for natten. Kveldslyset maler landskapet gyldenrosa. Slører fjellet utenfor vinduet; lar mørkt, massivt berg lysne, letne, sveve – som perlemorskyer.

Cádiz. En smal landtunge på Spanias Atlanterhavskyst. Costa de la Luz – Lysets kyst. En av Europas eldste byer, grodd frem 1100 år f.Kr., nesten fullstendig omsluttet av vann. Forblåste, øde sandstrender strekker seg milevis sydover til Tarifa, det europeiske fastlandets endepunkt. Bare hav og himmel. Jordklodens krumning i horisonten. Vi tar inn på et forlorent luksushotell som serverer champagne til frokost og en outrert buffé til kvelds. I sanddynene danser stivt, blekgrønt siv.

Fra en rasteplass øst for Tarifa har vi utsyn over det trafikkerte og strategisk viktige Gibraltarstredet, porten til Middelhavet og videre via Suezkanalen og Rødehavet til Det indiske hav. Sjøveien mellom øst og vest. Jeg overraskes over hvor smalt sundet er, hvor tydelig Nord-Afrikas fjellkjeder tegner seg midt imot. Skimter Tangers hvite bebyggelse. Marokko.

For vel to hundre år siden kjempet Spania, Frankrike og Storbritannia om herredømmet over disse farvannene. Cádiz var Spanias viktigste havneby. Prektige seilskuter med kanoner på dekk tørnet sammen i blodige sjøslag. Ved Kapp Trafalgar vant britene, under sin admiral Nelsons kommando, en grusom seier. Sønderrevne kropper, lidelse, tusenvis av døde. Lord Nelson på sokkel på Trafalgar Square i London.

Syd for Hustadvika lever det eldgamle fiskeværet Bud. Høster fortsatt blåmyra. Vinden har fritt spillerom – fra det amerikanske kontinentet til skipsleia. Fjære sjø avslører en lumsk perlerad av undervannsskjær. Én feilmanøver kan være nok. På dette farlige strekket har mange skip forlist. Talløse sjøfolk funnet sin våte grav.

Hustadvika – Cádiz. To kulturer, to historier, to møter ved det overveldende, utrettelige Atlanterhavet. Den samme lukten av salt. Det skimrende havlyset.

 

Lillevi Berg Kristoffersen

Klassekampen 16. oktober 2009

Kommentarer er stengt.