Israel

Som ungpike drømte jeg om å arbeide i en israelsk kibbutz. Jeg vokste opp i skyggen av andre verdenskrig, i gufset fra ord som Auschwitz og Gestapo. Jeg leste dagboken til Anne Frank, levde meg inn i hennes tilværelse i skjul for nazistene. Hennes optimisme og hverdagslige ungpiketanker gjorde nedtegnelsene enda mer hjerteskjærende. Jeg kjente meg syk ved historiene om mennesker som ble «dusjet» i dødelig gass, den konstante, søtlige eimen fra krematorieovnene, den industrielle, effektive utryddelsen – bilder som ikke var til å bære.

Ideen om arbeidskollektiv der frivillige fra hele verden dyrket jorden og gjorde en innsats for det forfulgte jødiske folket, grep meg. På søken etter mening i mitt eget liv, fant jeg her en solidaritetsgjerning, et bidrag til å gjøre opp for vår felles skyld. Det virket så riktig å reise og ta et tak – sett i den nære historiens lys.

I min naivitet tenkte jeg lite over den nye staten Israels fødsel. Mitt bilde var idyllisk og diffust – grønne oaser med daddelpalmer og appelsinlunder og et internasjonalt miljø med idealistiske og entusiastiske ungdommer, slik jeg selv ønsket å være. Et bilde som harmonerte godt med det rådende synet, det som mediene og ikke minst stortingsrepresentant Kåre Kristiansen (KrF) propaganderte. Et ubebodd Palestina, et goldt ørkenland som de driftige jødene fikk til å blomstre.

Takket være aktivister kom kunnskapen om hvordan sionistbevegelsen fra slutten av 1800-tallet, systematisk og nådeløst, erobret Palestina. Om hvordan hundretusener av palestinere ble fordrevet fra sine hjem, ved hjelp av oppkjøp, massakre og ren terror. Og om hvordan sionistledere oppildnet til storstilte jødiske innvandringer fra Russland og Europa.

Målet var en rent jødisk stat. Tuftet på en flere tusen år gammel myte. Gud skulle ha inngått en spesiell pakt med jødene og gitt dem, som Abrahams etterkommere, landområdene mellom Nilen og Eufrat. Dette «lovede land» skulle tilhøre «Guds utvalgte folk» til all tid.

Palestina har sine røtter tilbake til førhistorisk tid. Opp gjennom historien et omstridt område, strategisk beliggende sørøst ved Middelhavet. En skueplass for bibelske hendelser. Religion, stormakter og holocaust – nøkler til å forstå Israels posisjon.

Jeg reiste aldri til Midtøsten. Og først mange år senere forsto jeg at kibbutzene spilte en sentral rolle i koloniseringen av Palestina og opprettelsen av staten Israel.

Hva er det som skjer når et folk går fra å være forfulgt, til å bli et herrefolk?

 

Lillevi Berg Kristoffersen

Klassekampen 5. januar 2013  

Kommentarer er stengt.