I lønnsomhetens tid

Lønner det seg å leve? Ja, rent økonomisk altså? Hvor mye er et menneske verd – i kroner og øre? Hva koster det?

Lønnsomhet er vår tids mantra og alle tings målestokk. Indikatoren på suksess eller fiasko. «Olavfestdagene snudd til suksess,» leser jeg i Aftenposten. Festivalen i Trondheim har fått orden på økonomien. Ikke ett ord om det kunstneriske innholdet.

Enn meg. Lønner Lillevi seg? Jeg har ligget på sykehus, hatt sykefravær og permisjoner, får medisiner på blå resept og er snart pensjonist. Jeg har født tre barn. Ikke godt å si om det er økonomisk vinning eller tap for staten. Hvem vet hvilke utgifter disse tre kan føre med seg i det lange løp.

Skjønt noe har jeg vel bidratt med på pluss-siden. Jeg er tross alt hvit i huden og født i Norge …

Her skal det regnes! Hvem er mest lønnsomme – hvite mennesker, mørkhudete, lysebrune? Finansavisen kommer til at ikke-vestlig innvandring vil koste Norge hele oljeformuen og vel så det. Ikke-vestlig innvandring er et tapsprosjekt som truer velferdsstaten, ifølge Hege Storhaug, leder i Human Right Service. Klassekampen og OECD derimot, har regnet ut at ikke-vestlig innvandring er god butikk. Den lønner seg.

Siv Jensen (Fr.p) lover å holde nøye rede på menneskers lønnsomhet, hvis hun kommer i regjering. Nei unnskyld, det gjelder ikke oss med melkehvit hudfarge.

Er såkalte innvandringsregnskap vår tids løsen? Én ulempe er at det ikke finnes én entydig måte å sette opp slike regnskap på. Man velger de tallene og forutsetningene som passer best – og vips så får man det svaret man vil ha.

Bemerk at nettopp Fremskrittspartiets og Storhaugs retorikk svekker innvandreres «lønnsomhet». Stadige drypp av typen «altfor mange innvandrere havner rett i trygdefella», «flere må bidra», «de må lære seg norsk», «mer bærekraftig innvandring» mistenkeliggjør og stigmatiserer. Bygger opp under holdninger som gjør det vanskelig for innvandrere å bli integrert, få arbeid og ikke minst, få arbeid i tråd med sine kvalifikasjoner.

Finansavisen jubler. Nå er det blitt stuerent å måle menneskets verdi i kroner og øre. Selv Klassekampen gjør det! Det er ikke lenger umoralsk å regne på hva innvandring koster. Økonomenes tenkesett vinner terreng dag for dag. I middelalderen forvaltet prestene sannheten; jorden var flat og kvinnen skapt av Adams ribben. I dag er økonomene yppersteprester. De er overalt, uttaler seg om alt og har alle svarene. Mammon er den eneste sanne gud. Norge for lønnsomme!

Vil vi ha det sånn?

 

Lillevi Berg Kristoffersen

Klassekampen 26. juni 2013

Kommentarer er stengt.