Makt

Ingen av dem har lest den, alle uttaler seg villig vekk. Jeg snakker om våre partiledere og Machiavellis «Fyrsten» fra 1513. I anledning stortingsvalget og bokens 500-årsjubileum, har Aftenposten spurt toppolitikere om Machiavellis betydning for dem, og hans relevans for norsk politikk.

Niccolò Machiavelli levde i Firenze under renessansen. Italia besto av en rekke småstater i stadig krig med hverandre, og utsatt for stormaktenes spill. Machiavelli gir råd til fyrstehuset Medici om hvordan komme til makten, og beholde den. Han analyserer, kjølig og systematisk, ulike måter å sikre seg makt på. Målet er én samlet og fremgangsrik italiensk stat.

Trine Skei Grande (V) skryter av å ha undervist om Machiavelli på videregående skole – uten å ha lest hans egne tekster. Hurra for Venstres skolepolitikk! Audun Lysbakken (SV) instruerer oss i hvordan vi kan lese denne boken han selv aldri har åpnet. Siv Jensen (Frp) er kanskje den redeligste; uvitende, men interessert.

Samtlige overgår hverandre i å ta avstand fra «machiavellismen», én av ettertidens tolkninger av verket. Alle vil fremstå som så moralske, tillitsvekkende og gode. «Politikk er å være i tjeneste som medmennesker», piper Knut Arild Hareide (KrF) naivt.

Mon det? Da de rødgrønne nektet å behandle varsleren Edward Snowdens asylsøknad, ble Lysbakken kritisert for ikke å gå ut av regjeringen. Han imøtegikk kritikken med: Hva får jeg gjort hvis jeg ikke sitter i regjering. Lysbakken velger et sete ved maktens bord fremfor det moralske. Fullstendig i samsvar med Machiavellis anvisninger.

Norge har ført krig i Afghanistan i tolv år, et land vi ikke har noe usnakket med. Tro mot vår venn USA og Machiavellis analyse: «… den som har en god hær, vil alltid ha gode venner». Partienes moralske ferniss var skole til afghanske jenter.

Kristelig folkepartis Hareide rystes av Machiavellis menneskesyn: «… for menneskene vil alltid være dårlige, hvis de ikke er blitt gode av nødvendighet». Kjenner han ikke kristendommens menneskesyn? Mennesket er født syndig og kan bare frelses gjennom Jesus Kristus. Syndefallet, Hareide!

Machiavelli søkte innsikt i og forståelse for maktens vesen. Gjennom å undersøke et vell av historiske erfaringer, fra antikken og sin egen nære fortid, utarbeidet han sine råd. Hans anliggende er ikke «det gode», men hva som må til for å opprettholde makten.

Og våre hjemlige politikere – i kjent stil og med den største selvfølgelighet uttaler de seg om ting de ikke har greie på. Godt valg!

 

Lillevi Berg Kristoffersen

Klassekampen 31. august 2013

Kommentarer er stengt.