Æres den som æres bør

Vaiende faner og flagg, korpsmusikk og glade folketog – slik feier vi grunnlovsdagen, og i år dens 200-årsjubileum. Men innvandreren som ivret frem vårt første 17. mai-tog, denne tradisjonen vi er så stolt av, er nærmest glemt.

Matthias Conrad Peterson (1761-1833) kom til Trondheim som ung mann fra hertugdømmet Slesvig. I hans tid var Norge et lydrike under Danmark og den eneveldige danskekongen, en selvstendig stat med egen grunnlov og i få måneder en egen konge, og et konstitusjonelt monarki i union med Sverige. En historisk tid!

Peterson glødet for norsk selvstendighet, ytringsfrihet og trykkefrihet. Etter 1814 kjempet han for at 17. mai skulle bli en høytidsdag og en festdag for alle. Han skrev innlegg i aviser og tidsskrifter, talte og tok initiativ til feiringer i byens herreklubber. Den første festmiddagen til grunnlovens ære ble holdt allerede i 1815, i Harmonien, der Peterson var medlem. Herrene, iført egne 17.mai-vester, skålte for Grunnloven og sang sanger til fedrelandets ære.

Utover i landet økte nasjonalfølelsen, og flere og flere feiret 17. mai. Unionskongen Karl Johan mislikte sterkt rapportene om nordmennenes patriotisme. I 1825 advarte han sine embetsmenn mot å delta i noen form for feiring av grunnlovsdagen.

Norges første 17. mai-tog gikk gjennom Trondheims gater i 1826. Tre år før «Torgslaget» i Christiania, som regnes som gjennombruddet for 17. mai-feiringen. På Petersons initiativ samlet tusener av mennesker seg på Ilevollen for å feire Grunnloven. En skare av unge håndverkere og svenner toget gjennom byen og sang. De bar nyutsprunget løv i sine hatter og faner i hendene. Om kvelden holdt herrene en diné i Harmonien, og i havnen salutterte flaggprydete skip.

Året etter hadde feiringen utviklet seg til en folkefest. Med lange borgertog, symboltunge faner og musikkorps. Omtrent som i dag, men uten barna. Barnetogene, nei smågutt-togene, kom først i 1870-årene. Det skulle gå nesten tyve år til før pikene fikk delta. I år kan vi feire enda et jubileum – 125-årsjubileet for jentenes innmarsj i 17. mai-togene!

Som så mange pionerer, kom Matthias Conrad Peterson i skyggen av andre. Hva var en kjøpmann og pressemann fra provinsen, attpåtil en innvandrer, mot dikterhøvdingene Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Wergeland, nasjonale helter som har fått æren av «å innstifte dagen».

Hver 17. mai hedrer elevene ved Ila skole i Trondheim Peterson, under sin vakre fane i rødt og gull. Ivaretar et avsnitt i historien om Norge.

 
Lillevi Berg Kristoffersen 
Klassekampen 15. mai 2014

 

 

 

Kommentarer er stengt.