Din tanke er fri

Tre doktorgradsstipendiater må forlate NTNU i Trondheim. Åtte-ni måneder inne i sin forskning. Til fortvilelse for deres medarbeidere og universitetet, som mister dyktige fagfolk og anseelse. En personlig tragedie for de unge stipendiatene, som taper utdannelse, jobbmuligheter og penger. De har ikke gjort noe galt. De kommer fra galt land. Statsminister Erna Solberg tar til orde for økt akademisk, kulturelt og økonomisk samarbeid – med Israel. «Jeg er sikker på at våre land vil jobbe godt sammen,» sa Solberg til Israels president Shimon Peres. «Jeg kan ikke se at boikott vil ha noen betydning,» svarte Peres da spørsmålet om boikott kom opp. Vel vitende om at en internasjonal boikott er Israels største frykt, fordi den /vil ha/ betydning. Vel vitende om at hans lands myndigheter boikotter når det passer dem. For eksempel da en av verdens fremste intellektuelle, språkforskeren Noam Chomsky i 2010 ble nektet innreise til Israel. En frittalende amerikansk jøde som er kritisk til Israels politikk overfor palestinerne. Vi vil så gjerne tro på den sunne fornuft – på felles søken etter kunnskap og forståelse, åpen meningsutveksling, kritikk i det offentlige rom. På at «kunst og kultur fremmer dialog og bygger broer mellom mennesker», slik Israels ambassadør til Norge, Naim Araidi har ytret. Og nettopp derfor sitter ideen om akademisk og kulturell boikott så langt inne. Det er neppe tilfeldig at Israel har sendt oss en ambassadør som er lyriker, professor i litteratur og snakker om kulturelle broer fremfor murer av betong og piggtråd. Vil vi virkelig bygge broer til staten Israel? Norge har vært en av Israels nærmeste støttespillere. Men alle samtaler og forhandlinger til tross, situasjonen for palestinerne blir bare verre og verre. Glemte jeg å si at de tre stipendiatene som utvises fra Norge, kommer fra Iran, et land Israel påstår er en terroriststat. Under påskudd av at den miljøvennlige teknologien stipendiatene utvikler, kan brukes i Irans hemmelige atomvåpenprogram. Norske myndigheter vil styrke forbindelsene med okkupasjonsmakten og apartheidstaten Israel, som for lengst har skaffet seg atomvåren – og det med norsk hjelp. De avviser en hver form for boikott, men følger overivrig opp FNs og EUs sanksjoner overfor Iran. Hvorfor ikke overfor Israel? En isolasjon av landet nasjonale institusjoner, scener, universiteter og bedrifter, ikke den enkelte israeler, er det eneste som kan tvinge Israel i kne og sette tankene fri – for alle. Lillevi Berg Kristoffersen Klassekampen juni 2014

Kommentarer er stengt.